НОВИНИ

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА С ДЕТСКО ИЗКУСТВО ОТ БИТОЛЯ

02/06/22

На 1 юни в Министерството на външните работи се състоя откриването на детска изложба с международно участие под мотото: „От деца към деца по целия свят“. Държавният културен институт към министъра на външните работи в партньорство с  Генералното консулство на Република България в Битоля и Българския културно-информационен център в Скопие са домакини на изложбата, която е подбрана от екипа на  художествено ателие "Св. Кирил и Методий" - "Малък Битолски Монмартър" – гр. Битоля, РС Македония. На откриването присъстваха г-н Димитър Иванов, генерален консул на Р България в Битоля, г-жа Славица Панич, първи съветник по политическите въпроси в Посолството на Р Сърбия, г-н Люфтим Спахиу, министър-съветник в Посолството Република Северна Македония, г-жа Ивона Якушко-Дудка, заместник-посланик в Полското посолство в София, г-жа Антония Велева, директор на КИЦ-Скопие, дипломати от Посолството на Словашката република и др. 

Г-н Димитър Иванов сподели радостта си, че откриването се случва точно на 1 юни, ден на детето, и разказа малко за историята на детското ателие и неговата значимост за гр. Битоля. Г-н Славчо Неделковски от "Малък Битолски Монмартър" изрази благодарност за възможността част от колекцията на арт ателието, което има над 40-годишна история, да бъде представена в пространството на МВнР. Гостите бяха поздравени от директора на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева и г-жа Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие.

Изложбата представя творби от 14 страни, подбрани от изминалите 40 световни детски художествени пленери в Битоля, Охрид, Крушево и с. Вевчани. Произведенията на младите автори са резултат от успешно реализираните вече над 40 години международни детски пленери „Малък Битолски Монмартър” в Битоля в периода от 23 до 30 май. В тях са участвали и много талантливи български деца, чиито произведения могат да бъдат видени в експозицията до края на месец юли. Всички участници са наградени със златни медали или са част от колекциите в организацията. Представени са млади автори от Румъния, Китай, Малайзия, Тайланд, Турция, България, Украйна, Република Северна Македония, Сърбия, Словакия, Индия, Албания, Египет, Полша.