НОВИНИ

СРЕЩА-РАЗГОВОР С ФИЛИП ДИМИТРОВ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „БРАТЯ“

27/05/22

В месеца на духовността и българската писменост и слово в галерия „Мисията“ ще се състои среща-разговор с Филип Димитров – политик, дипломат, писател, и представяне на неговия исторически роман „Братя“, издателство „Стефан Добрев“, 2019 г.
Верен на задълбочената си изследователска прецизност и отлично боравене с историческите извори, той ни представя две столетия от ранната българска история чрез съдбата на четири двойки известни братя: Кирил и Методий, Симеон и Владимир, Роман и Борис II, Алусиан и Пресиан. За романа журналистката Майя Любомирска пише във вестник „Фактор“: „Книгата е  напълно лишена от евтино патриотарство, книгата хвърля нова светлина върху въздействието и цивилизационното значение на Кирило-Методиевото богослужение и на българската имперска претенция. Пред читателя оживяват – при това често с неподозирани черти, обосновани обаче от внимателно обгледаните средновековните източници – Кирил и Методий, Борис I, Симеон и Владимир, Петър, Борис II и Роман, Самуил, Пресиян и Алусиан.“
Това е третата историческа книга на Филип Димитров след „Ибо живяха, Господи“ (1991) и „Светлина на човеци“ (2004), публикувана вече и на английски език (2019). Романът набира популярност и е много актуален в контекста на динамичните събития през последните месеци и темите за взаимоотношения и сакралния смисъл на братство, за отстояването на истина и силата на солидарността. Встъпителните думи към нея гласят: „Историята без лица е като нощно небе без звезди – непонятна и скучна.“, което ни провокира да инициираме дискусионен разговор с Филип Димитров.
Събитието е част от програмата „пишещите дипломати“ на Държавния културен институт и се реализира в партньорство с Дипломатическия институт към МВнР.
В дискусията ще се включат дипломати, студенти, представители от издателство „Стефан Добрев“, а откъси от романа ще прочете актьорът Руси Чанев.
Начало: 31 май, 17,30 часа, галерия „Мисията“, ул. „Алфред Нобел“ 2