НОВИНИ

По случай 24 май: откриване на изложбата „Българските градове – древност, която живее“ в Торино, Италия

27/05/22

Генералното консулство на Р България в Милано и Държавният културен институт към министъра на външните работи, с подкрепата на почетния консул на България за регион Пиемонт, г-н Джани Мария Сторнело, отбелязаха 24 май в представителната „Villa Amoretti“ – седалище на Biblioteche Civiche Torinesi, където на 25 май бе открита изложбата  „Българските градове – древност, която живее“.
На откриването на експозицията присъстваха представители на ръководството на общината и мрежата от общински библиотеки в гр. Торино, като официален гост на събитието бе г-жа Снежана Йовева – директор на ДКИ към Министъра на Външните работи на Р България. В своето обръщение към гостите г-жа Йовева подчерта: „В тази фотографска изложба са изложени едни от най-важните обекти на България, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница, Несебър и др. Надявам се, че красивите фотографии ще ви провокират да посетите България.“
Отличното партньорство с Генералното консулство в Милано за пореден път показва, че културата е един от успешно работещите инструменти в дипломацията.
В своите изказвания генералният консул Димитрова и почетният консул Сторнело говориха за важността на 24 май за българите и за значението на делото на Светите братя Кирил и Методий в утвърждаването на националната идентичност на народа ни.
На откриването присъстваха представители на различни институции и български граждани, дошли да отпразнуват светлия български празник.