НОВИНИ

Изложба „Азбука и история“ беше открита в Ректората на Университета на Черна гора

27/05/22

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Н.Пр. посланик д-р Меглена Плугчиева откри изложбата „Азбука и история“ в Ректората на Университета на Черна гора на 25 май 2022 г.

Изложбата „Азбука и история“ представя ролята на азбуката в културната история на славянските народи и на писмеността като основата на историческата памет на човечеството. В изложбата е използван материал основно от Архива на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“, както и от редица българки и чуждестранни книгохранилища. Автори на изложбата са чл. кор. Аксиния Джурова и проф. дфн Вася Велинова, а консултант е проф. д-р Казимир Попконстантинов. Експозицията е съвместен проект на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“.

На изложбата присъстваха представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, учени и медии.