НОВИНИ

С поздрав за 24 май: ДКИ представя филма „Пътят на светлината“

23/05/22

По случай светлия празник 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Държавният културен институт отправя поздрав към всички българи и приятели на България по света и има удоволствието да ви представи документалния филм „Пътят на светлината“.
Филмовият разказ започва от времето, когато „светците още ходят по земята“, и проследява пътя на  Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, като подчертава заслугите на България и нейните християнски владетели за оцеляването и опазването на  тяхното дело и разпространението му сред останалите славянски народи, което се превръща в най-големия принос на България към европейската и световна култура. 
Проектът е реализиран в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, в която  Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е водещ партньор. Координатор на програмата и продуцент на филма е проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова.
Филмът е достъпен за публиката в YouTube канала на програмата и към него са изработени субтитри на 5 чужди езика. Със съдействието на Държавния културен институт той е представят с интерес в рамките на културни проекти в чужбина от редица български дипломатически представителства.