НОВИНИ

Представяне на изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ в Пусан, Република Корея

18/05/22

В периода 16 – 30 май 2022 г. в сътрудничество с общинските власти на втория по големина град в Р. Корея – Пусан, посолството в Сеул организира представяне на изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ в Пусанската градска бибилиотека. Събитието се осъществява със съдействието на Корейската фондация, Межнудародното триенале на сценичния плакат – София, програма „Култура“ на Столична община, почетните консули на България Ким Хи-йонг и Чой Канг-йонг. Изложбата е посветена на отбелязването през 2022 г. на Деня на българската азбука, просвета и култура– 24-ти май, и е резултат от усилията на посолството в Сеул за разширяване на конкатите между местните власти на България и Корея. На церемонията по откриването на 16 май 2022 г. присъстваха представители на международни организации, медиите, местните власти и студенти.
Изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ е проект на Межнудародното триенале на сценичния плакат – София и включва 30 плаката дело на едни от най-прочутите световни плакатисти, които по покана на Триеналето проектират всеки по един плакат с отделна буква от българската азбука. Буквата „Ь“ е пресъздадена в плакат след конкурс, в който участваха повече от 30 млади български художници и студенти до 35-годишна възраст.
Изложбата има за цел да представи на посетителите информация за въвеждането през IX век на древната кирилица. През изкуството на плакатите, те ще научат как България е помогнала за разпространението на православното християнство и литература в цяла Европа и как българската азбука заема достойното си място наред с гръцката и латиницата като една от трите основни писмености на континента.
Държавният културен институт е в дългогодишни партньорски взаимоотношения с Международното триенале на сценичния плакат-София в реализирането на редица международни проекти.