НОВИНИ

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи

16/05/22

По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото: „От деца към деца по целия свят“ от гр. Битоля, Република Северна Македония.

Държавният културен институт към  министъра на външните работи в партньорство с Генералното консулство на Република България в Битоля и Българския културно-информационен център в Скопие ще бъдат домакини на изложбата, която е подбрана от екипа на  детско художествено ателие "Св. Кирил и Методий" - "Малък Битолски Монмартър" – Битоля. Ще бъдат представени 60 детски творби от 14 страни, подбрани от изминалите 40 световни детски художествени пленери на тема „архитектура“, рисувани от децата по време на престоите им в Битоля, Охрид, Крушево и с. Вевчани.

Произведенията на младите автори до 18 години са резултат от успешно реализираните вече над 40 години международни детски пленери „Малък Битолски Монмартър” в Битоля в периода от 23 до 30 май. В тях са участвали и много талантливи български деца, чиито произведения могат да бъдат видяни в експозицията до края на месец юли. Всички участници са наградени със златни медали или са част от колекциите в организацията. Представени са млади автори от Румъния, Китай, Малайзия, Тайланд, Турция, България, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Словакия, Индия, Албания, Египет, Полша.

Официалното откриване ще се състои на 1 юни от 17 ч. с участието на дипломати и гости от Република Северна Македония.

Изложбата може да бъде посещавана в МВнР до 29 юли, след предварително обаждане на тел. 02/9030641.