НОВИНИ

Филмът „Второто освобождение“ на Фестивала на европейския филм в Румъния

11/05/22

На 5 май в кино „Eforie“ в столицата Букурещ се състоя прожекция на българския документален филм „Второто освобождение“ (2021 г.). Представен е в програмата на ХXVI Фестивал на европейския филм в Румъния от Посолството на Р България в Букурещ и със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Традиционно Фестивалът се организира от Румънския културен институт под патронажа на EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
В контекста на ситуацията в Украйна, тазгодишното издание на Фестивала на европейския филм в Румъния е под знака на солидарността с три теми по отношение на селекцията на представяните филми: война, мир и свобода. Повече информация за фестивала можете да намерите ТУК.
Документалният разказ на проф. Евелина Келбечева и кинорежисьора проф. Светослав Овчаров изследва на базата на архивни документи период от новата българска история - от есента на 1944 г. до зимата на 1947 г., свързан със съветската окупация на България. Изследвани са архиви на Министерството на външните работи, в които е съсредоточена информация от кореспонденцията със Съюзническата комисия за усилията на българската дипломация за постигането на справедлив мир. В тези архиви има и документи за окупационното поведение на съветските войски, което е станало важна линия в киноразказа. Консултант на филма е доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.
Филмът има своите премиери и награди на киногилдията на български фестивали, излъчването му по БНТ в началото на месец март 2022 година предизвика оживени дискусии. Филмът вече е свободно достъпен за публиката в YouTube канала на продуцента