НОВИНИ

Виртуален поздрав по повод Деня на Европа

04/05/22

     Инициативата за видео поздравлението е на Държавния културен институт към министъра на външните работи и Българското национално радио, в изпълнение на детския радио хор към БНР, по повод отбелязването на Деня на Европа.


     Кратката историята на химна на Европа води началото от 18-ти век и е свързана с имената на Фридрих Шилер и Лудвиг ван Бетовен. Европейският химн е фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, композирана през 1823 г. Немският поет, историк и драматург Фридрих Шилер пише поемата „Одата на радостта“ (на немски: An die Freude) през 1785. Тя изразява неговото идеалистично виждане за човечеството, неговата мечта хората да се обединят и да станат братя. Тази поема става текст на Деветата и последна симфония на Бетховен и единствената дотогава симфония с текст, защото по начало тя е инструментален жанр.

     Няколко стиха от химна на Европа красноречиво говорят за силата на духа в това време, илюстрирани в историческия превод на Асен Разцветников:
...
Прегърнете днес, о, люде,
целий свят вий със любов!
Братя, звездния покров
крие Бог – там Бог е буден:
Прегърнете
целий свят вий със любов!
Радост – ти дете на Рая,
ти, божествен ясен плам!
Радост – ти дете на Рая!

През 1985 година "Одата на радостта" става химн на ЕС  и така  с този акт се напомня за идеалите на европейското общество, които ни свързват: свобода, мир, солидарност и единство.