НОВИНИ

Изложбата„Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България”, открита в Дъблин

09/04/10

На 7 април в сградата на Централната градска библиотека на Дъблин, се състоя официалното откриване на изложбата на ДКИ „Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България по време на Холокоста”, организирано от българското посолство, със съдействието на  Ирландската фондация за образование по въпросите на Холокоста /HETI/. На откриването присъстваха кметът на  Дъблин - г-жа Емър Костело, новият държавен министър по въпроси на интеграцията - г-жа Мери Уайт, депутатът от парламента г-н Рори Куин, представители на ирландското МВнР. Присъстваха също оцелели от Холокоста, посланиците на Германия, Швеция и Чехия, ръководителят на офиса на ЕП, дипломати от посолствата на Израел, Румъния, Полша, Хърватия, българи, живеещи в Ирландия и посетители на библиотеката. 


Изложбата бе открита съвместно от кмета на Дъблин - г-жа Емър Костело, посланика на България – Емил Ялнъзов и министъра на интеграцията г-жа Мери Уайт. С аплодисменти бе посрещнато направеното от българския посланик съобщение, че ДКИ на МВнР дарява изложбата на Ирландската фондация за образование по въпроси на Холокоста /HETI/, в подкрепа на нейната образователна мисия сред младото поколение. Благодарствено слово от името на фондацията произнесе нейният директор г-жа Лин Джаксън.  


Представена бе и съпътстваща изложбата брошура с авторското участие на д-р Албена Танева от Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”, която е автор на експозицията.                  

Изложбата ще остане в Централната градска библиотека на Дъблин до края на април т.г., по време на което ще бъде достъпна за колективни посещения от училищата и университетите в столицата и областта Дъблин, както и от много граждани. Ежедневно и при поискване ще бъде прожектиран и филмът „Извън хватката на Хитлер”, по едноименната книга на проф. Майкъл Бар-Зохар. През следващите месеци ще бъде организирано представянето на изложбата и филма в градове, училища и университети в провинцията.