НОВИНИ

Продължава представянето на българския арт проект „Щрайх“ в Брюксел

29/04/22

В навечерието на Великденските празници в белгийската столица продължи представянето на българския арт проект „ЩРАЙХ”, който излага скулптури на известния български скулптор Тодор Тодоров. На 21 април в клона на банка Белфиус на ул. Ла Лоа се състоя вернисаж на втората експозиция от 14 скулптури, която е на показ пред белгийската публика до 30 юни т.г. Вернисажът, в който участваха лично авторът Тодор Тодоров и кураторът на проекта художничката Даниела Тодорова, бе открит от регионалната директорка за Брюксел на банка „Белфиус“ г-жа Патрисия Шеню и българския посланик в Белгия Пламен Бончев. Приветствие от името на еврокомисаря Мария Габриел поднесе г-жа Лориан Бертран, член на нейния кабинет. 
Многобройните гости, включващи редица посланици, дипломати, представители на белгийски институции и дейци на културата, имаха възможност да се насладят на великолепни образци на съвременното българско скулптурно изкуство, както и на майсторското изпълнение на струнен квартет с участието на младия български виолончелист Николай Христов и негови колеги – студенти в Кралската консерватория в Брюксел.
Предишната изложба на скулптури в рамките на арт проекта, който за пръв път се представя извън България, бе открита на националния празник 3 март в арт галерията „Брижит“ в Брюксел и продължи до 31 март. Проектът „ЩРАЙХ” се реализира съвместно от фондация „Аматерас”, Посолството на България в Брюксел и белгийски партньори, както и с любезната подкрепа на Национален фонд „Култура” и Държавен културен институт към министъра на външните работи.