НОВИНИ

ИСТОРИИ, РАЗКАЗАНИ В АБСТРАКТНА ФОТОГРАФИЯ

14/04/22

В програмата на Фестивала „Фотофабрика“ през април е включена изложба и творческа работилница на израелския фотограф Даниел Чечик.

Даниел Чечик (р. 1975 г.) е израелски фотограф, част от фотографския екип на един от най-големите вестници в Израел – Haaretz. Той е основател и главен редактор на фотографския блог на изданието. Има множество фотографски отличия и номинации, сред които и два пъти за наградите Prix Pictet. Негови работи са показвани в галерии в целия свят, а фотографиите му са част от някои от най-големите музейни колекции.

 

На 15 април 2022 г. в софийската галерия Doza на ул. „Цар Самуил” 52 изложбата „Тъмни води“ ще бъде официално открита, а в следващите два дни Даниел Чечик ще проведе творческа работилница с български фотографи.

Даниел Чечик нарича проекта си “Тъмни води” “Пътешествие в образи по бреговете на Средиземно море”. Това своеобразно визуално пътуване ни води през тъмните води на неизвестността, когато животът е поел в неочаквана посока. Проектът разказва за мигрантите, които избират опасния и труден път на спасението от размирни и бедни икономически райони към Европа, който неизбежно минава през вълните на Средиземно море.

В дните, когато еврейската общност по света отбелязва празника Песах, отдавайки благодарност за щастливото избавление на еврейския народ от робството в Египет, този фото-разказ за опасното пътуване на човешки маси към спасителен бряг придобива особено звучене. Тук може да се добави и споменът за конвоите към Палестина през български пристанища, осигурили спасението на стотици еврейски деца от унищожителния Холокост .

Фотографиите на Чечик са опит да се пресъздаде ужаса и притегателната сила на морето, което може да е и начало, и край. Няма да видите сензационни фотографии на бежанци, акостиращи по европейските брегове. Има мълчалив разказ с признание към всички достигнали брега и скланяне на глава за всяка надежда, останала на морското дъно.

Основна тема в творческата работилница, която ще води Даниел Чечик е същността на разказването на истории – от документални до абстрактни, както и връзката им с личната история на разказвача. Чечик ще представи на участниците възможностите за изграждане на солидно фотографско портфолио и материал по темата "Съжителство" и отхвърляне на език на ксенофобия и антисемитизъм. 

Среща - разговор със журналисти и фоторепортери - 15 април, На срещата ще бъдат дискутирани както теми от професионалния живот на терен и последващия работен процес, така и влиянието на обстоятелствата, използването на "език на омразата" в снимки и факторите, които се отразяват върху фотографската и фоторедакторска работа впоследствие.

Проектът се реализира като част от програмата на Държавния културен институт по Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм