НОВИНИ

Дни на Франкофонията в Израел

12/04/22

Дните на Франкофонията 2022 в Израел се състояха от 1 до 29 март. Те бяха организирани от Френския институт в Израел и посолствата на страните-членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ), акредитирани в страната.
В програмата по традиция бяха включени филмов фестивал, форум на франкофонските науки, конкурс по диктовка на френски език и литературни дебати.
Със съдействието и помощта на Държавния културен институт (ДКИ) във филмовия фестивал българската страна участва с игралния филм „Писма от Антарктида“ на режисьора Станислав Дончев. Той бе представен в Синематеките в Ерусалим и Холон, съответно на 5 и на 9 март. Филмът бе приет с подчертан интерес и получи изключително положителни отзиви. По информация на организаторите българският филм е бил един най-посетените в рамките на фестивала.
На основното събитие на 18 март във Френския културен институт посолството участва с промоционален щанд, на който бяха изложени рекламни туристически материали, българско вино и традиционни хранителни продукти. Щандът привлече интереса на многобройната публика и бе посетен от редица посланици и ръководители на културни центрове и институции.