НОВИНИ

Отбелязване на 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения с Естония с изложбата „Българските градове – древност, която живее“

11/04/22

На 6 април заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев откри изложба в току-що реновираната сграда на представителството на ЕК в Талин, под надслов „Българските градове – древност, която живее“. В събитието участие взеха посланици и представители на държавите-членки на ЕС, депутати от групата за приятелство Естония - България в Рийгиког на Естония, представители на МВнР на Естония, почетният консул на България, г-н Индрек Лаул и представители на българската общност в страната.

На откриването приветствени слова изнесоха: заместник-министър Георгиев,  естонският държавен секретар по европейските въпроси на МВнР на Естония, г-н Март Волмер, посланик Селвер Халил и почетният консул И. Лаул. Депутатите от групата за приятелство Естония-България изразиха желание за подновяване на сътрудничеството с представители от сходната група за приятелство в българския парламент сега, когато КОВИД мерките са облекчени и в двете страни.

Материалите за изложбата бяха предоставени от Държавния културен институт към МВнР и дирекция „Права на човека“ на МВнР. По време на събитието бе прожектирано и клипче, посветено на изложбата, разработено от Държавния културен институт. Българската страна предостави българско вино, а представителството на ЕК в Талин – кетъринга.