НОВИНИ

Сдружение Интерспейс представя “Приказка от дърво и камък”

31/03/10

"Приказка от дърво и камък” е едноканална видеотворба на Хелене Сомър (Осло/Берлин), създадена по време на резиденция в София през април и май 2009 година. Домакин на резиденцията е Сдружение Интерспейс в партньорство с Фондация Култ.бг и с подкрепата на Държавен културен институт към министъра на външните работи и Столична програма „Култура“. Прожекцията се организира със съдействието на Посолството на Норвегия в България. Представянето ще бъде на 01 април от 19.00ч. в Център за култура и дебат „Червената къща” на ул. „Л. Каравелов” 15.

Филмът разглежда темата за киното като средство за конструиране на национална история, идентичност и колективна памет. Обект на творбата е село Ковачевица, в Родопите. Почти обезлюдено, през 70те години на миналия век, селото е преоткрито от кино индустрията заради старинните си къщи от дърво и камък, които се оказват подходящ фон за исторически филми с национално-романтичен привкус (“Мяра според мяра”, “Мъжки времена” и др.). Творбата е монтаж от кадри от филми, снимани в Ковачевица, съвременни кадри от селото, заснети от автора и интервюта с хора, разказващи по спомен сюжети от филмите. Спомените за тези филми на места плавно преминават в интерпретации на исторически теми и лични истории. Чужденец за местния културен контекст, Сомър проучва обекта на творбата си, ясно съзнавайки и демонстрирайки постоянното опосредстване през превода – езиков и културен. Така отвъд конкретните разкази и географската локация, “Приказка от дърво и камък” се фокусира върху отпечатъка, който образът оставя в съзнанието, върху паметта и превода като фактор за интерпретацията.

Резидентната програма на Сдружение Интерспейс бе подкрепена от Държавния културен институт в изпълнение на неговите ангажименти по изпълнение на Протокола за сътрудничество от ІІ-та  Сесия на Смесената комисия България - Баден-Вюртенберг, от м. ноември 2007 г. Разширяването на партньорската мрежа и сътрудничеството между български и чужди организации и активни културни оператори е един от приоритетите на програмата на ДКИ в областта на културната дипломация и популяризирането на българската култура в чужбина.