НОВИНИ

Фестивалът Master of Art отново завладява софийските кина през април 2022 г.

05/04/22

Седмото издание на Филмовия фестивал „Master of Art“ се открива на 7 април в 19:00 часа в кино "Люмиер". В знак на солидарност и подкрепа с украинския народ тази година фестивалът представя специална програма с украински филми - "Фокус Украйна". Фестиварът ще бъде открит с американския филм „КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО“. Работата по този филм е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма. „КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО“ е преди всичко биография на обичан американски автор. Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените.

Друг акцент в първите дни на фестивала е филма „КУБРИУК ЗА КУБРИК“ на френския режисьор Грегори Монро. Филмът е рядко трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Станли Кубрик, както не сме ги виждали преди. Съдържа непознати интервюта с гения. През 2021 г. „КУБРИУК ЗА КУБРИК“ спечели Международната награда Еми за Арт програми.

Подробности за цялата програма на фестивала можете да откриета тук: https://masterofartfilmfestival.com/bg/.

Филмовият фестивал „Мастер оф Арт“ се провежда традиционно в партньорство с НДК и с подкрепата Програма „Култура“ на Столична община.

Традиционен партньор е Държавния културен институт към Министъра на външните работи, който за втора поредна година осигураява наградата за най-добър български документален филм за изкуство.

             

Ключови думи Master of Art 2022