НОВИНИ

Българско участие в изложбата “EUROPEAN ATTITUDE” в Шанхай

05/03/08

От 23 февруари до 16 март, 2008 г. Музеят  за съвременно изкуство “Жендай” - Шанхай, Китай представя изложбата “European Attitude” („Европейска нагласа”), която събира работите на 21 художници от 12 европейски държави. Идеята на двама европейски и един китайски куратори е да провокират дебат за мястото на твореца в развитието на съвременното общество. Пред китайската публика експозицията представя различни вариации на движещите мотиви на съвременния артист, работещ в европейски контекст. Изборът на кураторите е едно своеобразно пътуване през идеологията на утопиите на тоталитаризма или насилието на комерсиалния дизайн и псевдодуховността.

Българските артисти Нина Ковачева и Валентин Стефанов показаха творбите си “Игра за две ръце и черно” 2006 (на снимката) – видео инсталация и “Желанието и съпротивлението определят движението” 2007 – видео 2007. Тяхното участие в експозицията „European Attitude” се реализира с подкрепата на Държавния културен институт.


“Игра за две ръце и черно” - видео инсталацията преобразява два прозореца в симетрични екрани. Насочена е към случайния минувач по улицата. Зрителят е привлечен от движещо се изображение на две ръце – мъжка и женска. Мащабът на ръцете трансформира мащаба на сградата, която става част от произведението. Специфичното осветление персонализира ръцете. Те се докосват, постепенно движенията им стават агресивни. Борят се, обичат се, мразят се...ставайки все по-черни и по-покрити с черна материя, до момента, в който почти се стопят/изчезнат в черния фон.
При откриването на експозицията бе подчертано, че това е едно от най-мащабните представяния на съвременно европейско изкуство в престижния шанхайски музей.

Нина Ковачева и Валентин Стефанов живеят и работят в Париж. През 2002 печелят награда на ЮНЕСКО за популяризиране на изкуството в Париж. Участвали са в няколко престижни биеналета, проектите им са представяни в Париж, Ню Йорк, Варшава, Мюнхен.