НОВИНИ

Българско участие в Европейски филмов фестивал в Камбоджа

21/03/22

В периода 24 февруари – 1 март 2022 г. в Камбоджа се проведе Европейски филмов фестивал с прожекции в четири от основните киноцентрове в столицата Пном Пен. Излъчените бяха 21 филма от редица европейски държави, както и 18 късометражни филми, в жанровете драма, комедия, семейни и документални. Филмовият фестивал премина при висок интерес сред камбоджанската публика и се нарежда сред най-значимите европейски събития в културния календар в страната за 2022 г.

Фестивалът се състоя за първи път от 2015 г. с амбицията за възстановяване на ежегодното му провеждане в Камбоджа. Съзнателният избор на разнообразна тематика, насочена предимно към по-младата аудитория, спомогна за постигане на значителна посещаемост от страна на зрители с различни вкусове и допринесе за утвърждаване на интереса към събитието. 

България участва с прожекция на филма „Чужденецът“ на режисьора Николай Илиев, който бе излъчен на 26 февруари 2022 г. във Френския институт в Пном Пен. Филмът представлява романтична комедия за любовта между българско момиче с буен нрав и френски младеж, водеща до сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в България и Франция. Ведрото съдържание на филма, срещата между традиционното и модерното, селото и града, миналото и настоящето, както и чудесната кинематография предразположиха зрителите към приятни емоции и бяха повод за размисъл за споделените ценности, които могат да свържат всеки един от нас.

Участието на България в Европейския филмов фестивал в Камбоджа, осъществено с любезното съдействие на ДКИ, допринесе съществено за популяризиране на образа на страната ни сред широката камбоджанска общественост, като същевременно спомогна за утвърждаването ни като неразделна част от европейското културно пространство.