НОВИНИ

Израелски писател с български корени спечели награда на БиБиСи

16/03/22

     Израелският писател с български корени Вацко Сауф спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ. Сауф спечели наградата с разказа "Маса за двама". Конкурсът за кратък разказ се провежда от 2006 г. Тази година по изключение в него бяха допуснати и автори извън Великобритания. От 2015 година Вацко Сауф живее в Германия. В момента 34-годишният Сауф преподава творческо писане в Университета на Фрайбург. Южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес с разказа "Убежище" спечели втора награда.

     Победителят в конкурса бе обявен на церемония в британската столица Лондон, която се излъчваше на живо по Радио 4 и онлайн в платформата на медията.

     "Честно казано не обичам да пиша автобиографична проза, защото за мен най-интересното нещо на литературата е свободата да живееш нечий чужд живот и да погледнеш света през очите на някой друг, напълно измислен", каза Вацко Сауф в края на миналата година, когато неговият сборник с разкази "Балцедонска носталгия" излезе на български.

     Първият разказ в сборника - "Тайните на Зоркия" е от гледна точка на един 72 - годишен старец, друг разказ – "Кристална вода" е от гледна точка на едно 16-годишно момиче. Предизвикателство е. Ако създадеш един силен литературен глас, понеже повечето от разказите в книгата са от първо лице единствено число и тях ги води силното звучене на гласа на разказвача, създавайки този глас ти успяваш да се потопиш в образа и за миг да се почувстваш като друг човек", каза тогава още Вацко Сауф.