НОВИНИ

20 години от Обединението на Германия с изложба в галерия

16/03/10

През 2010 г. се навършват 20 години от Обединението на Германия. По този повод Посолството на Германия в София и Държавният културен институт към Министерството на външните работи на България представят документалната фотоизложба „От мирната революция към германското единство“. Посланик Матиас Хьопфнер и Директорът на Дирекция „Eвропейски страни“ към Министерството на външните работи, посланик Василий Такев, откриха събитието в четвъртък, 18.03.2010 г., в галерията на Държавния културен институт „Мисията“.

Чрез уникални архивни снимки и кратки репортажни текстове изложбата представя развитието на историческите събития в Германската демократична Република от 1987 г. до 1990 г. На част от фотосите могат да се разпознаят най-големите политически фигури на този преходен период, в това число и настоящия канцлер на Германия, г-жа Ангела Меркел, в началото на своята политическа кариера. Други снимки дават много добър общ поглед върху последните години от съществуването на ГДР като държава. Съпътстващите текстове на български и немски език не спестяват на посетителите трудните етапи и политическите противоречия, които е трябвало да се преодолеят по пътя към Обединенена Германия и навеждат към размисли за най-новия период от германската и общоевропейска история.

Изложбата ще бъде отворена за посетители в галерия „Мисията“ (ул. Алфред Нобел 2, вход откъм ул. Ал. Жендов) всеки работен ден между 10.30 и 17.30 часа до 31.03.2010 г..