НОВИНИ

30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията

15/03/22

Министерството на външните работи на Република България в партньорство с Международното триенале на сценичния плакат – София, Национално бюро на Университетската агенция на Франкофонията – България и Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират арт-събитието "МОЛИЕР БЕЗ ГРАНИЦИ & В ДИАЛОГ С МОЛИЕР“.

Инициативата, посветена на 400 години от рождението на великия драматург, превърнал се в олицетворение на френския език, отбелязва Международния ден на Франкофонията и 30 години от присъединяването на България към МОФ. 

В рамките на форума ще бъде представена изложбената колекция "Молиер без граници", която съдържа 35 плаката за театрални постановки по пиеси на Молиер. Тя може да бъде видяна в периода 15-30 март в Централното фоайе на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“.

Официалното откриване на експозицията „Молиер без граници“ ще се състои на 22 март от 18.00 часа, в Централното фоайе на Софийския университет, като в програмата е включен прочит на откъси от пиеси на Молиер, които ще се изпълнят на френски и български език от студенти, ученици и преподаватели.

На 15 януари 2022 година по повод навършването от 400 години от рождението на Молиер Международното триенале на сценичния плакат – София в партньорство с Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Френски институт България представиха в онлайн формат проекта „Молиер без граници“, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията:https://www.youtube.com/watch?v=-K10zuvIQmo.