НОВИНИ

Международният ден на жената събра посланичките в София

09/03/22

Държавният културен институт към министъра на външните работи беше домакин на интернационално събитие по повод отбелязването на 8 март – Международен ден на жената. Една голяма част от дамите посланици в София от редица държави се събраха в обновената галерия „Мисията“ по инициатива на посланичкатана Република Албания в България Н.Пр. Доника Ходжаипредседателя на Комисията за защита от дискриминация доц. Ана Джумалиева.

Гостите бяха приветствани от директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева, която открои и въздействието на изкуството, което ни заобикаля от картините на артистката д-р Нина Русева, вдъхновена от силата на земята – красивите пещери в България и Северна Македония. В своето слово Н. Пр. Доника Ходжа поздрави гостите и изрази увереност и нужда за повече подкрепа към жените в тези предизвикателни времена. Доц. Ана Джумалиева, председател на КЗД, направи историческа ретроспекция за присъствието и ролята на жената още от древността до наши дни, изтъкна съвременните проблеми и предизвикателства, пред които е изправена ежедневно жената. Специално поздравление към гостите отправи г-жа Мая Добрева, генерален директор по „Политически въпроси“ в МВнР, като открои важността все повече жени чрез знания и амбиции да продължават да постигат мечтите си. Бяха дискутиранивъпросите за мястото и ролята наженитев обществения и политически живот, равенството между половете на работното място и правото на баланс между професионалния и личния живот, с конкретни примерни отБългария, Албания, Финландия и др.

Всички гости имаха възможността да се запознаят подробно с вдъхновяващото творчеството на съвременната българска художничка д-р Нина Русева,която живее и работи в София. В изложбата със специалното участие се включва и нейният баща, известният скулптор Иван Русев, чийто каменни колони посрещат всички на входа на министерството на външните работи.