НОВИНИ

Жени за мултилатерализъм

08/03/22

По предложение на Габон, през ноември 2021 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО прие резолюция относно Международния ден на жената в мултилатерализма, който беше отбелязан за първи път на 25 януари 2022 г. 

По повод тазгодишния Международен ден на жената, Постоянното представителство на България към ООН и други международни организации в Женева взе участие в проекта „Жени за мултилатерализъм”, иницииран от Делегацията на Европейския съюз към ООН в Женева и Постоянното представителство на Габон. 

Проектът отразява решаващият принос на жените за напредъка на мултилатерализма и за общия стремеж на човечеството за насърчаване на правата на човека, устойчивото развитие, мира и сигурността. „Жени за мултилатерализъм” включва съвременни жени лидери и исторически личности от цял свят – от политици до преговарящи за мир и активисти, които работят или са работили в различни области – от устойчиво развитие, до права на човека и изменение на климата.

Част от този вдъхновяващ проект са и три забележителни дами от България, отдадени на идеала за един по-добър свят за всички нас. Трите българки, включени в проекта „Жени за мултилатерализъм“ са: Геновева Тишева– член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията спрямо жените от 2018 г.; Кристалина Георгиева– главен изпълнителен директор на Световната банка; и Соня Йончева– световноизвестно сопрано и национален Посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България от ноември 2021 г.

За инициативата е създадени специална интернет страницаhttps://www.women4multilateralism.org/и кампания в социалните мрежи #women4multilateralism. ​

Стената на реформаторите в Женева, показваща влиянието на калвинизма в света, се възприема като символ на патриархално общество, поради което е избрана за прожекцията на изложбата „Жени за мултилатерализъм”. Изложбата ще бъде прожектирана на Стената на реформаторите („Mur des Réformateurs“) в Женева от 8 до 10 март 2022 г. от 18 часа до полунощ, както и в сградата на ООН във Виена на 8 март 2022 г.

Ключови думи Ден на жената