НОВИНИ

Отбелязване на националния празник на Българя в Загреб

08/03/22

По повод Националния празник на Република България - 3 март, Посолството в Загреб организира изложба „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО”. Тя бе представена в галерията на Археологическия музей в Загреб. Изложбата е дело на Държавния културен институт при министъра на външните работи и е по повод 75-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО и 65 години от присъединяването на България към тази организация.

На събитието присъстваха представители на хърватския парламент, президентството, министерството на външните и европейски въпроси, министерството на културата, Хърватската академия на науките и изкуствата, дипломатическия корпус, столичното кметство и българите в Хърватия, както и хърватски общественици. Представителите на медиите отразиха събитието в своите издания.

Присъстващите бяха поздравени от директора на Археологическия музей Санин Михелич. Посланик Георгиева се обърна към аудиторията с емоционално слово, посрещаното с аплодисменти от гостите. Специално поздравление от името на председателя на хърватския парламент Гордан Яндрокович предаде председателят на Комисията за външна политика Гари Капели.