НОВИНИ

Представяне на изложбата „Светлината на буквите“ в провинция Онтарио по повод 3 март

07/03/22

За втори пореден път в района на Голямо Торонто беше представена изложбата „Светлината на буквите“. По инициатива на Генералното консулство на Р България в Торонто изложбата беше открита и отворена за публиката в дните около Националния ни празник 3-ти март в най-големия музей на територията на провинция Онтарио - Ken Seiling Waterloo Region Museum – https://regionofwaterloomuseums.ca/en/visit/ken-seiling-waterloo-region-museum-doon-heritage-village.aspx.

Първоначално предвиденото официално откриване беше отложено заради войната в Украйна, но изложбата ще остане в музея за посетители. Десетки български граждани, които живеят в района на Голямо Торонто – Китченер, Лондон, Уотърло имат възможност да я посетят до 9-ти март. 

Инициативата се провежда със съдействието на българската общност в гр. Китченер, регионалния музей на града и посолството на Р България в Отава.

Изложбата „Светлината на буквите” е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското министерство на външните работи по повод годишнината на славянската писменост.

Колекцията е събрана от член кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, а творбите са предоставени със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН.

Ключови думи Торонто