НОВИНИ

Oткриване на изложба на Държавния културен институт по повод Националния празник на Република България в Сараево

04/03/22

По повод Националния празник на Република България, на 03 март 2022 г. в Историческия музей на Босна и Херцеговина в гр. Сараево беше открита изложбата „Сборяново - природа и паметници, богове и хора“, която беше осъществена със специалното съдействие на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България.  
На събитието присъстваха ръководителят на ДЕС в Сараево посланик Йохан Затлер, Началникът на щаба на НАТО в Босна и Херцеговина генерал Макгаха, посланикът на ООН в БиХ Стелиана Недера, ръководителят на офиса на Съвета на Европа в БиХ Бояна Урумова, политическият съветник на командира на ЕУФОР, посланиците на Италия, Словения, Словакия, Швеция, Египет, Индонезия, Пакистан, Палестина и др., както и представители на посолствата на САЩ и други европейски страни. От страна на Министерството на външните работи на БиХ присъстваха помощник-министърът по двустранните въпроси Любо Гъркович и директорът на Дирекция „Двустранни отношения“. Събитието уважиха представители на местната власт от различни градове в страната, в т.ч. Сараево, Требине, Киселяк, Олово, Босанска Крупа и др.
Гости на откриването на изложбата бяха представители на българския военен контингент на ЕУФОР в Сараево, националният треньор по футбол на БиХ Ивайло Петев, както и българи, работещи в различни международни институции в страната, и много приятели на България.
В началото на събитието г-н Никола Николов, временно управляващ, отправи кратко приветствие към гостите, в рамките на което отбеляза, че Сборяново е специално място за всички българи, тъй като е свидетелство за съжителството на различни ритуали, религии и вярвания, които се преплитат едни в други и носят общи черти, така че орфизъм, ислям и християнството съжителстват в един съюз. Временно управляващият подчерта, че Сборяново е и изключителен пример за съвременната толерантност между различните етноси и религии в България.
Официалното откриване на изложбата беше придружено от кратък коктейл с дегустация на родни бели и червени вина и на български сладкиши и соленки.
Изложбата в Историческия музей на Босна и Херцеговина в Сараево ще бъде отворена за посетители до 10 март, включително.