НОВИНИ

Откриване на изложбата "ЩРАЙХ" на скулптора Тодор Тодоров в Брюксел

01/03/22

По случай националния празник на Република България 3 март, в Галерия "Бригит" в Брюксел ще бъде открита изложбата "ЩРАЙХ" на известния български скулптор Тодор Тодоров.
Тодор Тодоров е познат у нас и в чужбина с монументалните си творби в паркове и градска среда и с изложби от кавалетна скулптура. Създава кинетични произведения, скулптури задвижвани от вода и поредица от слънчеви часовници. Има няколко съвместни проекта със скулптори от цял свят – България, Япония, Австрия, Китай, Обединените Арабски Емирства, Португалия, Франция, Тайван, Турция, Австралия, Южна Африка, Обединеното Кралство, Унгария, Италия и др. Тодор Тодоров има множество награди, самостоятелни и групови изложби, симпозиуми в страната и чужбина. Творбите му са притежание на частни колекции, музеи и големи световни компании.
Изложбата е част от Проект "Щрайх", представящ две експозиции в белгийската столица и прожекция на документален филм за скулптора Тодор Тодоров в белгийската столица. Създаден е по инициатива на Посолството на Република България в Брюксел и Фондация „Аматерас“, съвместно с белгийски партньори и с любезното съдействие на Национален фонд „Култура“ и Държавния културен институт към министъра на външните работи.