НОВИНИ

Българската мартеница ще е сред първите експонати в новата сграда на Националния съвет на Нигерия за изкуства и култура

01/03/22

Посланик Йорданов посети Националния съвет на Нигерия за изкуства и култура по покана на генералния директор на институцията Отунба Рамсуе. По време на разговора бяха обсъдени възможностите за по-активно сътрудничество с цел взаимно популяризиране на културното и историческо наследство на двете държави.  

По повод 1 март посланик Йорданов предостави на генералния директор Отунба Рамсуе българска мартеница и представи накратко посланието на тази българска традиция. Нигерийската страна оцени тематичния подарък и неговата символика в контекста и на някои прилики с обичаи в региони на Нигерия. Генералният директор Рамсуе запозна с плановете до няколко месеца ръководената от него институция да се премести в нова сграда, в която ще бъдат обособени изложбени витрини с експонати, представящи  културните традиции на други държави.  Българската витрина с подарената от посланик Йорданов мартеница ще бъде една от първите в новата сграда на Националния съвет на Нигерия за изкуства и култура.  

По време на срещата бяха обсъдени също възможности за сътрудничество като българско участие в ежегодния фестивал на изкуствата и занаятите в Абуджа и други събития и посещения. ДП Абуджа е едно от активните ни посолства и по линия на EUNIC.

Ключови думи Абуджа