НОВИНИ

Онлайн среща "Културно сътрудничество в програмите на дипломатическите представителства и EUNIC"

25/02/22

     На 24 февруари 2022 Държавният културен институт към Министъра на външните работи проведе онлайн среща "Културно сътрудничество, EUNIC и програмите на задграничните мисии", на която бяха обсъдени възможностите за активизиране на участието на българските дипломатически представителства в проектите на Асоциацията.

      Директорът на ДКИ Снежана Йовева-Димитрова приветства участниците в срещата. Явор Койнаков, главен експерт в ДКИ и точка на контакт с EUNIC, започна презентацията със следните думи: “Като че ли това е най-лошият ден, в който можем да си говорим за „мека сила“ и за културни влияния. И все пак – насред мириса на барут в европейското пространство, това е най-важният момент да говорим за култура. Във времена на обърнати послания и на неверни оправдания, които нормалната логика не може да възприеме, културната и публичната дипломация трябва да предложи разговор за ценности и за нещата, които са важни за нас като общество.”

     В презентацията бяха проследени етапи от развитието на Асоциацията на европейските културни институти EUNIC и поемането на роля като ключов партньор на Европейската комисия в реализирането на проекти от сферата на международното културно сътрудничество. През годините ДКИ подкрепя участието на мисиите ни в общи проекти на Асоциацията, а през месеците след приемането на Института за пълноправен член на Асоциацията (юни 2021 г.) са потвърдени мандатите на няколко посолства на Р България за присъединяване към мрежата.

      В срещата участваха над 30 служители от задграничните ни представителства по цял свят, които споделиха опит от работата си в сферата на културното сътрудничество, както и срещаните проблеми за съответния регион. Беше подчертана ролята на EUNIC като допълнителен и важен инструмент за провеждане на културна дипломация на страната. 

      В хода на дискусията са очертани възможните партньорства на дипломатическите служби в рамките на EUNIC и бяха обсъдени възможностите за активизиране на участието на българските задгранични представителства в ключови проекти в сферата на културата, особено във важни за българската външна политика региони.

      Запис на срещата:

Ключови думи EUNIC