НОВИНИ

Участие на българска театрална трупа в престижния ирански международен театрален фестивал „Фаджр“

14/02/22

В периода 6-11 февруари 2022 г. формация на театър „Азарян“ към НДК и фондация „Ден Гри“ участва в международния панел на 40-ия юбилеен ирански театрален фестивал „Фаджр“. Трупата, състояща се от шестнадесет изтъкнати български артисти като Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Ралица Стоянова, Васил Ряхов, Росен Михайлов, музикантът Марина Великова и студенти от НБУ, беше в Техеран по покана на фестивала. Участието бе реализирано с подкрепата на иранската страна и на посолството на България в Техеран предвид програмата на мисията за отбелязване на 125-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Иран.

На 6 февруари 2022 г. трупата откри международния панел на фестивала, като изнесе две представления на постановката „Шахнаме – Сказание за Зал“ с режисьор г-жа Елена Панайотова, по произведението на персийския класически поет Аболгасем Фердоуси.

При откриването посланикът на Република България в Ислямска република Иран г-жа Николина Кунева приветства присъстващите представители на иранските културните среди и официалните ирански лица. В контекста на честването на 125-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Иран тя определи постановката като добър пример за двустранния културен диалог и като театрална интерпретация, събрала в себе си частици от българската и иранската културни традиции.

 

Външни връзки - интервю на един от участниците в БНР