НОВИНИ

МУЛТИМЕДИЙНАТА ИЗЛОЖБА "НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТУВАНЕ. ПЪРВАТА ОБИКОЛКА НА ЗЕМЯТА" СЪБРА ГОСТИ И ДИПЛОМАТИ

08/02/22

На 7 февруари в галерия „Мисията“ заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и посланикът на Испания в България Алехандро Поланко Мата откриха изложбата „Най-дългото пътуване“, посветена на първата обиколка на земята преди 5 века. Експозицията е осъществена по инициатива на испанското посолството в София, съвместно с партньорството на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Заместник-министър Ирена Димитрова подчерта традиционно отличните връзки между България и Испания, изтъкна активната роля на посолството в София и изрази готовността на Министерството на външните работи за нови съвместни проекти. Посланик Поланко Мата изказа признателност към МВнР за отличната съвместна работа в последните две години и благодари на българските институции за топлия прием, както и за оказваното съдействие за осъществяването на събития, които дават възможност Испания да бъде широка представяна в България. Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова изтъкна отличното партньорство в културната сфера и че за по-малко от 6 месеца това е второто публично събитие, осъществено съвместно с посолството на Кралство Испания у нас.

Изложбата „Най-дългото пътуване“ цели да отбележи и популяризира първата обиколка на земята като ключово пътешествие в световната история и да отдаде почит на изследователския дух на човека и отношението му към неизвестното и познанието. Мултимедийната експозиция, замислена като концептуална карта на първото околосветско плаване се показва за първи път в България. Преди 500 години в Севиля, Испания, започва едно дълго жадувано от човечеството пътуване - по неизследваната страна на Земята до митичния Ориент и до Островите на подправките. Това пътешествие, започнато от Фернандо Магелан през 1519 г., ще се превърне в най-дългото за една епоха: първата обиколка на света, завършена през 1522 г. от Хуан Себастиан Елкано и екипажа на кораба „Виктория”. Изложеното експозиционно съдържание е развито чрез хронологична линия, която разказва най-важните събития и подвизи от първата обиколка на Земята. Петнадесетте пана комбинират атрактивни изображения и графики с кратки послания. Седем от панелите имат QR код, който предоставя на посетителите допълнителна мултимедийна информация с аудиовизуални материали, които предизвикват усещанията от това историческо пътуване. Те могат да бъдат достъпни от всяко цифрово устройство. Към изложбата има и кратък документален филм, който обединява всички тези видеоклипове и ни пренася в света на пътешествията и новото знание за света.

Експозицията може да бъде разгледана до 25 февруари 2022 г. в галерия „Мисията“ между 10 и 17 часа, при спазване на актуалните противоепидемиологични мерки.

интервю на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата в БНР