НОВИНИ

Изложба „Мисия пътешественик“ разказва за Люба Кутинчева (1910 – 1998)

01/02/22

Изложбата представя пътя на една малко известна на широката общественост и определена като първата българска пътешественица. Люба Кутинчева е родена в гр. Велико Търново на 15 май 1910 г. Произхожда от семейство на интелектуалци. Майка й е племенница на легендарния капитан Райчо Николов. През 1912 г. заедно с родителите си Л. Кутинчева се преселва да живее в гр. Силистра. След 1913 г. град Силистра, като част от Южна Добруджа, попада под румънска власт. Средното си образование Люба получава във френски колеж в Букурещ.

Още като много млада тя започва да пътува, отива в Турция, където в големите градове на страната изнася сказки за България, за нашата литература, поезия, нрави, обичаи. Сказките са били масово посещавани. Спечелените пари от тях й позволяват да започне своята мисия като пътешественик. Тя пропътува целия Близък и Далечен Изток и Северна Африка, стига до Южен Сахалин и Мадагаскар. При пътешествията си проявява голям интерес към положението на жените в различните страни. Правата на жените и равноправието им във всички области е тема, която силно вълнува Кутинчева още от ученическите й години. Люба Кутинчева се представя за първата българка, посетила Япония, Барода, Бирма, Сиам, Индокитай, Борнео, Суматра, Цейлон, Формоза (Тайван), Южен Сахалин, Оман, Маскат, Тунис, Триполи, Мадагаскар и др. Тя твърди, че е първата българка, която е преминала пеш джунглите от Мадрас до Банкок и първата жена европейка, посетила Мека, Медина, Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Маскат.

Документите на Люба Кутинчева се съхраняват във фонда на Държавен архив – София. Тя лично ги предава в архива през 1968 – 1969 г., като сама описва всички материали. За изготвяне на текстовете към снимките, включени в изложбата, са използвани автентичните описания на Люба Кутинчева.

Изложбата е била реализирана по идея и съставителство на големия бълграски фотограф Иво Хаджимишев и с подкрепата на семейство Гибсън. По нея са работили Снежана Петкова и Димитър Стоименов от Държавна агенция „Архиви“, и художникът Данаил Алексиев.

Гостуващата експозицията от Държавна Агенция „Архиви“ е част от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Съвместно с партньори популяризира проекти в областта на културната дипломация. Може да бъде разгледана, спазвайки противоепидемичните мерки от 01.02. до 31.03.2022 г., след предварително записване на тел: 02/9030641.