НОВИНИ

Вечер на българската литература в Техеран отбеляза 125-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Иран

31/01/22

На 27 януари 2022 г. посолството в Техеран инициира провеждането на Вечер на българската литература в Техеран като начало на редицата мероприятия от календара на мисията за отбелязването на 125-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Иран.

Вечерта на българската литература беше организирана от г-н Фарид Гадами, преводач на съвременна българска литература в Иран и голям приятел на България, взел участие в резидентска програма за преводачи на фондация „Следваща страница“ през 2019 г., с подкрепата на ДКИ. Мероприятието се проведе в културен център „Фарханган“.

Българският посланик в Иран г-жа Николина Кунева приветства събралите се представители на културните и творческите среди на място в културния център, както и близо 300-те зрители на т. нар. инстаграм лайв. Тя изтъкна значението на годишнината от официалното установяване на двустранните отношения, направи преход към съвременната и новата българска литература, акцентира върху работата на г-н Гадами и значението на преводите му за опознаването на нашата литература в Иран.

Следващото мероприятие от календара за отбелязване на годишнината ще бъде участието на трупа български актьори с постановката „Шахнаме“ на режисьора Елена Панайотова в Международния театрален фестивал „Фаджр“ в периода 5 – 8 февруари 2022 г.