НОВИНИ

Международна плакатна акция по повод 400 години от рождението на Молиер

14/01/22

На 15 януари 2022 година се навършват 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. По този повод Международното триенале на сценичния плакат – София в партньорство с Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Френски институт България представят в онлайн формат проекта „Молиер без граници“, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията.

Колекцията обединява над 35 български и чуждестранни плакати. Някои от тях са създадени специално за конкретния проект, а други са част от богатия фонд на Триеналето. Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др.

В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори създадоха плакати и привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на съвсем млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който ще се разраства през цялата настояща година, включително и с плакати, предназначени за предстоящото през ноември т.г. Х. юбилейно Международно триенале на сценичния плакат – София. До тогава идеята на организаторите на акцията е - тя да продължи да обитава под различни форми дигиталната и реална среда, показвайки колко съвременни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. 

От 15 януари на YouTube каналите на Държавния културен институт и Международното триенале на сценичния плакат може да видите видеото към проекта: https://youtu.be/-K10zuvIQmo​.