НОВИНИ

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛА НА ЮНЕСКО ГОСТУВА В КАЗАНЛЪК

16/12/21

В навечерието на предстоящите Коледни и новогодишни празници  в представителната изложбена зала "Иван Милев" на 14 декември 2021 г. се откри пътуващата фототипна експозиция „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Събитието събра заинтересована публика в града на тракийските царе и бе уважено от представители на местната власт, Министерството на външните работи, творчески и образователни организации в града.
Директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров представи идеята за гостуването на мобилната изложба и ролята на световната организация в днешните културни дискурси. Кметът на града г-жа Галя Стоянова приветства гостите и подчерта важността на паметника Казанлъшка тракийска гробница като един от първите обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, важен за града и региона и който има нужда от повече обществено внимание, както и държавническа подкрепа. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева-Димитрова изрази своята благодарност за отличното партньорство с Художествената галерия и Община Казанлък за възможността тази изложба да гостува именно в района до един от обектите, след като успешно бе показвана в чужбина в престижни пространства, като: изложбени салони на ЮНЕСКО в Париж, Културен център в Тунис, в зали в градовете Котор и Подгорица - Черна Гора, в Епископската базилика в Пловдив и Общински културен институт „Красно село“- София. Изложбата е на няколко езика – английски, френски и немски език и бе реализирана от екипа на Държавния културен институт и с експертната подкрепа на Националната комисия за ЮНЕСКО в МВнР по повод отбелязването  през 2021 година на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията - каза Йовева.

Главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР г-н Христо Георгиев беше специален гост на събитието, който подчерта важната роля на организацията за опазването в световен мащаб на културно-историческото и природно наследство и изрази удовлетвореност от факта, че тази богато информативна експозиция  среща повече публики в различни точки у нас и по света. Паната разкриват седем обекта, представящи културното наследство на България, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който е включена и България. Публиките могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" като част от сериен обект на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", Ивановските скални манастири, Природен резерват "Сребърна", Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк "Пирин", Боянската църква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир. Те са представени чрез професионални художествени фотографии и триезични научно издържани текстове. Повечето от фотографиите в експозицията са на авторитетния фотограф Иво Хаджимишев.
Събитието е партньорски проект между  Художествената галерия в Казанлък, Държавен културен институт към министъра на външните работи, Националната комисия на ЮНЕСКО към Министерството на външните работи и Община Казанлък. Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден до 14 януари 2022, изложбена зала „Иван Милев“.