НОВИНИ

Български архитекти и дизайнери с награди от фестивала BIG SEE 2021

17/11/21

 

Архитектурни и проектантски бюра и дизайнери от България спечелиха награди от фестивала „Месец на дизайна BIG SEE” в Словения, които бяха връчени на виртуална церемония през миналата седмица. Поради пандемията от Ковид, и 19-то издание на фестивала под мотото „Югоизточна Европа – където животът е креативност се проведе само в онлайн формат.

По традиция, наградите за постижения бяха присъдени в шест области – дизайн в областта на туризма; мода и аксесоари; интериорен дизайн; архитектура; продуктов дизайн и изделия от дървесина, като българските участници бяха отличени в първите четири категории. Премирани бяха общо 26 идейни и вече реализирани проекти, както и изделия.

В категория „Туризъм”, за креативна дестинация бе награден Пловдив, по отношение на който журито изтъква факта, че той е най-старият непрекъснато населен град в Европа и първият такъв в България, избран за Европейска столица на културата (2019 г.). Специално се отбелязва ролята на квартала на творческите индустрии „Капана” като среда за обмена на идеи, сътрудничество и растеж чрез културата.

Станислава Димитрова и студио „Прототип 23” бяха удостоени с награда за колекцията „LET’S PLAY!”, изработена изцяло от естествени тъкани.

BIG SEE 2021 отличи най-много участници от България – 16, в областта на интериорното оформление. Сред спечелилите награди са бюра и индивидуални дизайнери от Русе, София, Варна и други градове, представили свои решения за обзавеждането на офис сгради, жилища, спортни обекти, заведения и културни институции. През тази година, например, бе награден проектът за оформянето на Гьоте институт в София.

Авторите на осем различни по предназначението им сгради и обществени пространства получиха признание в категорията „Архитектура”. Сред тях фестивалът открои модернизацията на пешеходната зона във Враца, изграждането на мултифункционалната зала на 1-ва езикова гимназия във Варна, офис сградата на компания „Каменица” в Пловдив, пункт за наблюдение на плажа във Варна, жилища в комплекса „Панчарево парк”-София и др.

Член на международното жури, оценило изпратените проекти и колективи, беше и модният креатор от България Нели Митева. Фестивалът с традиционно българско участие протича всяка есен по инициатива на Центъра за креативна икономика в ЮИЕ BIG SEE от Любляна. В дейността му той се фокусира върху държавите от Централна и Югоизточна Европа, Италия, Малта и Израел.

Всички избрани проекти от България в съответните категории могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фестивала:

https://bigsee.eu/awards/

---------

Снимки: www.bigesee.eu