НОВИНИ

Българският артист Алцек Мишев направи дарение за художествения фонд на Министерството на външните работи

08/11/21

В Милано в началото на месец ноември се състоя работна среща между директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева, Илиян Лолугов, началник на отдел „Културна политика“ (ДКИ) и българския артист Алцек Мишев, който живее и твори в Италия от повече от петдесет години и се е превърнал в истинска легенда в съвременното изкуство в Италия.

Бяха обсъдени идеи за допълнително популяризиране на текущата ретроспективна изложба „АЛЦЕК МИШЕВ - Акуи – Милано – София“ в Двореца на Националната галерия чрез комуникативните канали на дипломацията, като по инициатива и съдействие  на ДКИ в началото на октомври месец бе изработено специално видео, което да популяризира артиста и забележителната му изложба у  нас.

Голямото „завръщане“ на художника в родината е организирано по повод неговата 80-годишнина. В 13 зали в Двореца са експонирани над 140 произведения. Проектът се реализира от Националната галерия, с подкрепа на Италианския културен институт в София и в сътрудничество с Арт фондация „Дома“. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова.

Алцек Мишев е роден през 1940 г. в Дупница. Наследник е на стар зографски род - прадядо му Иван Зографски е един от художниците, изрисували и реставрирали Рилския манастир през XIX век. Той завършва живопис в Националната художествена академия през 1966 г. Напуска страната в началото на 1970-те и изгражда забележителна международна кариера в Италия. Заради прочутия пърформанс “Преплуване на Атлантическия океан” (1979 – 1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от тогавашния режим плувайки и се оформя в мит на героичния художник, предприел невъзможното в името на творческата свобода. Самоироничен, смел, търсещ предизвикателствата, още през 1976 г. в книгата "Европа – Америка – различните авангарди" на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, от българските творци са включени единствено Алцек Мишев и Кристо. 

Директорът на ДКИ Снежана Йовева и Ацек Мишев разговаряха за представянето и на бъдещия филм за артиста сред заинтересована публика, както и възможности продукцията да бъде включена във филмови проекти и програми на Института и на дипломатическите представителства на България в чужбина. Филмът се очаква да излезе през 2022 година.

В края на вълнуващата среща Алцек Мишев направи дарение на своя картина за обогатяването на Художествения фонд на Министерството на външните работи, както и триезичен луксозен каталог, който представя цялостното му творчество. От своя страна директорът на ДКИ дари на Алцек Мишев представителния двуезичен каталог „Дипломация и изкуство“, който силно го развълнува, както и респектира, отгръщайки страниците му и виждайки шедьоври на произведения на  български класици.

Ретроспективната изложба на Алцек Мишев в София в Двореца на Националната галерия може да бъде разгледана до 21 ноември при спазване на всички актуални противоепидемични мерки.

Ключови думи Италия, Алцек Мишев, Милано