НОВИНИ

Два български филма на европейския филмов фестивал в Индия

04/11/21

„Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов представя България в програмата от съвременни заглавия на ежегодния фестивал „Прозорец към Европа“ в Индия. Филмът е част от раздела „Европейското кино днес“.

Фестивалът отдава почит и на европейското филмово наследство. Сред седемте филма в тази програма е и шедьовърът на Бинка Желязкова „А бяхме млади“, в компанията на автори като Марта Месарош, Ванда Якубовска, Хуан Антонио Бардем и Луис Гарсия Берланга, Роберто Роселини, Иржи Менцел и Клод Шаброл.

26-ото издание на фестивала се провежда изцяло онлайн от 1 до 30 ноември т.г. В богатата програма са включени 60 филма на 37 различни езика. Показват се филми от всички държави-членки на Европейския съюз, както и от други асоциирани държави.

Представено е най-доброто от киното на европейските страни с акцент върху наградените филми в Кан, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари и Венеция. Специална програма е посветена на легендарния Сатяджит Рей послучай 100-годишнината от рождението му.

Достъпът до филмите е свободен в Индия, а желаещите могат да се регистрират на https://www.festivalscope.com/page/euff-india-a-window-to-europe/

Повече информация за фестивала може да бъде открита на интернет страницата https://euffindia.com.

* Публикация от сайта на ИА Национален филмов център https://www.nfc.bg