НОВИНИ

Арт инсталацията „Българските букви“ в Министерството на външните работи и Държавния културен институт

01/11/21

От началото на ноември 2021 пет от пейките букви се завръщат в София и по повод Деня на народните будители са реставрирани и разположени в парковото пространство на Министерство на външните работи и Държавния културен институт, където ще бъде и постоянният им дом.

„Българските букви“  е проект, който съчетава поезия и типография в градска среда, за да създаде нови места за четене и срещи на открито. „Българските букви“ е пътуваща експозиция на Фондация „Прочети София“, като тяхното инсталиране в МВнР се осъществява със съдействието на Държавния културен институт, които са партньори на инициативата. Екипът на проекта са: Тодора Радева, куратор и продуцент, Кирил Златков, художник, Иван Иванов, архитект. Типографията на буквите-пейки използва шрифт „Комета“ с автор Кирил Златков.

Изработените оригинални пейки са във формата на онези букви от кирилицата, които не присъстват в латинската и гръцката азбука – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.  Всяка пейка е свързана с избрани произведения на някои от най-значимите и интересни съвременни български поети.

В МВнР в красива композиция вече са разположени пейките-букви Ж, Я, Ч и З, а в ДКИ – Д и всички посетители ще могат да им се наслаждават.

През 2018 г. пейките-букви се появиха за първи път в София, през 2019 г. гостуваха в Париж и Рабат, през 2020 г. – в Берлин, Пловдив и Будапеща, през май 2021 г. – в Брюксел, а след това поеха за Мюнстер, Гент и Единбург.