НОВИНИ

ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВА КНИГА ЗА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА МИСИЯ ВЪВ ВАРШАВА

28/10/21

На 27 октомври в обновената галерия „Мисията“ се състоя представяне на новата книга на журналиста и изследователя Петко Мангачев – „Варшава, „Алейе Уяздовские“ № 33/35. Из историята на Българското посолство в Полша (1919 - 2019)“. Изданието е част от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи (ДКИ) „Пишещите дипломати“, и излиза с подкрепата на Института, на Дипломатическия институт към министъра на външните работи и на Полско-българската търговска камара – Варшава. Директорът на ДКИ г-жа Снежана Йовева приветства гостите, сред които бяха г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт  и съорганизатор на събитието, българските посланици в Полша през изминалите години - г-н Лъчезар Петков и г-н Емил Ялнъзов, както и настоящият посланик г-жа Маргарита Ганева. Присъстваха също г-жа Боряна Пунчева, директор на Българския културен център във Варшава в периода от 2001 до 2008 г., проф. Искра Баева от СУ и други гости. „Това издание е важен инструмент за културна дипломация не само за нашите дипломати в Полша, но и у нас. То дава широка представа за ролята и значимостта на дипломатическите сгради и техния „живот“ през динамиката и превратностите на времето. Книгата обхваща едно столетие, което е респектиращ труд. Вярваме, че тя ще намери широк кръг читатели в България и Полша и също така е важно, че се разпространява промоционално.“ – заяви Снежана Йовева.
Книгата, която е издадена от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, бе представена от г-н Емил Ялнъзов, директор на дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“ в МВнР и извънреден и пълномощен посланик на България в Полша в периода 2016-2020 г. Той сподели удовлетворението си от реализирането на това важно издание за българската дипломация и историческо изследване, свързано със 100 годишния юбилей на българо-полските дипломатически отношения. Българското посолство е на централно и престижно място във Варшава и често е наричано „малък дворец“. Изказвания направиха още н.Пр. Маргарита Ганева, г-н Лъчезар Петков, посланик в Полша периода 2002 - 2006 година, като и двамата очертаха положителни перспективи за развитие на българо-полското сътрудничество, опиращо се на традиционните отношения на приятелство и солидарност между поляци и българи, за които книгата е безспорен принос.
Авторът Петко Мангачев сподели свои впечатления за работата си над изследването на дипломатическите отношения между България и Полша – „Много проблеми бяха преодолени, а пътят не беше напълно гладък. Нашето посолство във Варшава наистина има много богата и разнообразна история. То е средище на история и култура и аз се опитах в книгата си да изтъкна именно този аспект. Прочитът на книгата ще даде представа за усилията, които са направени от наша и от полска страна да бъде това посолство активно средище за дипломация и културен обмен.
През септември и октомври месец  рубриката "Да надникнем в мисиите" на ДКИ разказва за архитектурните забележителности и художествените ценности на посолството на Р България във Варшава и за активната актуална културна дейност в този период.