НОВИНИ

Инициативи по повод Деня на народните будители

27/10/21

Обновената галерия „Мисията“ на Държавния културен институт през август 2021 г. представи документалната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ и отзвукът от нея за пореден път ни даде увереност за значението на междукултурния диалог в региона като средство за постигане на разбирателство. 

През годините Институтът има реализирани множество проекти в Балканските страни – документални изложби и филмови презентации, литературни срещи и четения, форуми, посветени на сътрудничеството в областта на културата в контекста на европейската културна политика или ЮНЕСКО. Безценен за нас е опитът в партньорството с академични и културни организации като Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“, Българският ПЕН клуб, обучителни програми за млади филмови творци на Балканския документален център, филмови продуценти, Съюза на българските художници, художници и артисти. В програмите на българските дипломатически мисии са представени многобройни творци и международни форуми в България. 

Този натрупан опит смятаме да положим като основа за нов етап на усилията ни за развитието на междукултурния диалог в региона. Наричаме го Платформа „Балкански диалози“, която има за цел да насърчи устойчивостта във взаимодействията, двустранния и многостранен диалог между България и страните от региона на Западните Балкани. Предвиждаме провеждането на серия от изложби, разговори с артисти и професионалисти в сферата на културата, литературни четения, музикални събития, пърформънси и кино-прожекции, които да запознаят българската публика с постиженията в културата и изкуствата на млади и изявени творци от Балканите. Специален фокус в програмата ще има разработването на идеята за диалог през призмата на новите медии в изкуството и неговите съвременни форми.

Платформата „Балкански диалози“ стартира с разговор и планиране на самостоятелна изложба в галерия „Мисията“ на директора на Националната художествена галерия в Скопие – д-р Дита Старова-Керими, която бе на посещение в София през октомври т.г. 

По инициатива на Държавния културен институт селектирани фотографии на големия български фотограф Иво Хаджимишев от проекта „Балканско наследство“ гостуват в Нов български университет през октомври/ноември 2021 година, по повод отбелязването на 30 години от създаването на университета.

В Централно управление на МВнР по повод Деня на народните будители е наредена експозиция от серията „Балканско наследство“, която също е част от платформата „Балкански диалози“. Изложбата е дарение от Иво Хаджимишев и може да бъде разгледана при записване на тел. 02 903 0641 до края на декември.