НОВИНИ

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ представена в Република Южна Африка

26/10/21

На 24 октомври в Българския клуб в Мидранд, РЮА бе отбелязан Денят на Свети Иван Рилски, патрон на българския параклис в Мидранд и духовен покровител на българския народ. Членовете на българското посолство допринесоха активно за подготовката на празника с логистичното осигуряване на паната на изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ – съвместен проект на Държавния културен институт при Министъра на външните работи и Института за византоложки и славянски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

По повод на празника отец Йонко Иванов отслужи водосвет за здраве. Посланик Мария Павлова поздрави събралите се български граждани с празника, посветен на „най-българския от всички светци“ и небесен покровител на българския народ. Тя представи експозицията „Чудотворни икони и свети мощи от България и Балканите“, състояща се от 24 фотоси от основни манастирски и обители и църкви в България и на Балканите и съхраняваните в тях икони и мощи. Свързаните с тях ритуали и литийни шествия са неотменна част от християнските традиции на нашия народ, запазена и в наши дни. Като подчерта необходимостта от познаването на българското културно-историческо наследство, елемент от което са нашите църкви и манастири, посланик Павлова призова събралите се българи и техните семейства да се запознаят с експозицията, която по особен начин въплъщава духовната памет на българите и тяхната привързаност към християнските ценности през вековете.

По време на празника бе отбелязан с въодушевление и бързият напредък на строителството на новия храм „Св. Иван Рилски“ с финансовата подкрепа на българската държава и на родолюбиви българи в РЮА. Счита се, че това е първият български православен храм в Африка, което поражда основателна гордост и силно патриотични чувства в представителите на българската общност. Собственикът на фирмата – изпълнител на строежа на църквата г-н Здравко Ковачев изпълни обичая „дакия“, познат от неговите предци, който се изпълнява в родния му край при достигането на градежа „до покрива“ и за прослава на майстора. При обичая бялата риза на майстора-дюлгерин символично се завързва да се вее на покрива.

Фолклорен ансамбъл „Българска роза“ зарадва публиката с хора и ръченици.

Организиран бе и традиционен български събор, в рамките на който се предлагаха различни произведения на българските занаяти – дело на представители на българската общност от провинция Хаутенг.