НОВИНИ

Фотографска изложба „Балканите - споделеното наследство” на ДКИ гостува в НБУ

08/10/21

 

В началото на месец октомври фотографска изложба „Балканите - споделеното наследство” гостува в Нов български университет по повод 30 годишнината на университета.  

Изложбата, чиито автор е известният български фотограф Иво Хаджимишев,  е проект от колекцията „Пътуващи експозиции” на ДКИ и също е част от програмата „Балкански диалози”.

Темата на изложбата е да бъде представена на едно място уникалността и красотата на някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. 

Огромното натрупване на богати културни пластове е характерно за Балканския полуостров. Този  кръстопът, в географския, политическия и културния смисъл на думата, е бил винаги привлекателен за "нашествениците". Някой от тях са били отблъсвани или са отминавали, а други са се задържали, пуснали са дълбоки корени, създали са своите държави, родили са империи, които на свой ред са се претопили. Но всеки е оставил своите следи, част от които са в културните пластове, върху които са разположени сега съществуващите държави. Границите на Балканския полуостров са пулсирали като приливите и отливите, независимо от геополитическите промени на повърхността, тези безценни културни паметници от региона, които са подбрани и представени в тази тематична изложба, създават заедно един положителен образ на Балканските страни, чрез който без комплекси за малоценност да напомним на Света за богатото културно наследство по нашите земи, което днес - в началото на ХХI век ни обединява.