НОВИНИ

Конференция Future Unlocked!

22/09/21

Експерти от ДКИ взеха онлайн участие в конференцията Future Unlocked!, която се проведе в хибриден формат в Любляна между 12 и 15 септември, 2021 г.

Конференцията Future Unlocked! е съвместно събитие на Срещата на високо равнище на европейските творчески индустрии (ECIS21), Creativeforum.si и Центъра за творчество Словения, която е домакин на словенското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Срещата на високо равнище на европейските творчески индустрии (ECIS) е ежегодна конференция, организирана от Европейската мрежа за творчески бизнес (ECBN), която цели да демонстрира светлото бъдеще на културните и творческите сектори.

Като резултат от конференцията следните заключения бяха направени:

1. Стратегическото значение на културата във външната дейност на ЕС и силната подкрепа на държавите -членки за съвместния подход и рамката за действие, определена в съвместното съобщение „Към стратегия на ЕС за международни културни отношения“ (2016 г.) и заключенията на Съвета на FAC (2019 г. );

2. Решаващата роля на културата за постигане на целите за устойчиво развитие и уникалната стойност на културните отношения за насърчаване на мира и международната стабилност;

3. Необходимостта от ускоряване на прилагането на съвместния подход на ЕС в международните културни отношения, включително амбициозни финансови и човешки инвестиции от държавите -членки и всички други участници в съвместни европейски проекти, по -силно сътрудничество чрез глобални мрежи на ЕС и повишаване на профила на културата във външнополитическата програма на ЕС.