НОВИНИ

Обновената галерия „Мисията“ отвори вратите си с документална изложба на чудотворни икони от Балканите

16/08/21

На 13 август (петък) от 11 часа се състоя официалното откриване на обновената галерия „Мисията“ към Държавен културен институт към Министъра на външните работи с фототипната  изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Тя е реализирана от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ  „Св. Климент Охридски“ и ще остане в галерията до 13-ти септември.

На тържественото събитие присъстваха посланици, делегати на дипломатическите мисии от Западните Балкани, дипломати от МВнР, партньори от Българската телеграфна агенция, Държавната агенция за българите в чужбина, Национален дарителски фонд „13 века България“, СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи и медиевисти от Център „Проф. Иван Дуйчев“,  ценители на културата и изкуството.

В своето приветстващо слово министърът на външните работи г-н Светлан Стоев заяви: Тук – на крачка от градската глъч и институционалните вълнения – можем да си дадем сметка, че в днешно време все повече се нуждаем от мисии. Такива, които да носят цивилизационни ценности, да виждаме и градивни резултати от постигането им“ и допълни: „В 35-годишната си кариера съм се уверил, че културната дипломация е най-непосредственият път за достигане до умовете и сърцата на хората; чрез нея често се постигат резултати, които са трудно достижими с политически средства.

Г-н Стоев изрази специални благодарности към бившия министър на външните работи д-р Соломон Паси, който беше сред присъстващите гости и чиято заслуга е създаването на Държавния културен институт и на скулптурния парк в МВнР.

Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова отправи благодарност към екипа на МВнР и към колегите си от ДКИ за подкрепата при осъществяването на обновяването на изложбеното пространство и пожела галерия „Мисията“ да продължи да се развива като активно пространство за културна дипломация.

В 24 пана фототипната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ показва църкви и манастири от Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. Един от изследователите, допринесъл за създаването на експозицията и директор на Център „проф. Иван Дуйчев“, Проф. Вася Велинова, подчерта, че тя е разказ за нашите общи корени, общи мисловни стереотипи и духовни ценности“.

Очаквайте нови програми и събития за културната ни дипломация в обновеното пространство на галерия „Мисията“ през есента.