НОВИНИ

„Времеубежище“ - българското предложение в кампанията „Читатели на Европа“

06/07/21

Публикация от сайта на Съвета на Европейския съюз

Читатели на Европа – предложение от Постоянното представителство на България в ЕС

Избрана книга: „Времеубежище“ от Георги Господинов

Ако можеше да се върнеш в минали моменти от живота си и да постоиш в тях още малко. Ами ако можеше да използваш самото време, да се покриеш с него, за да избягаш от бъдещето. Би ли го направил? И ако можеше да го направиш, какви биха били последствията? Писателят Георги Господинов задава тези въпроси във впечатляващия си роман „Времеубежище“.

Срещаме Гаустин в началото на 90-те, който по това време е антиквар, избрал да живее през 30-те години на миналия век – всеки ден той чете ежедневника от годината, в която живее, откъснат от съвремието около него. Никога не сте срещали човек като Гаустин – безделник, който броди във времето.

По-късно Гаустин прави първата „Клиника за минало“ – институция, базирана в Цюрих, която предлага вдъхновяващо лечение за страдащи от Алцхаймер: всеки етаж възпроизвежда минала декада в най-малки подробности, позволявайки на пациентите да се пренесат назад във времето и да намерят комфорт за избледняващите си спомени.

Но все повече здрави хора започват да се интересуват от клиниката като вид „времеубежище“, с надеждата да избягат от ужасите на настоящето. Това развитие на историята води до неочаквана загадка

Това е роман / разследване за това как да живеем при критичен дефицит на бъдеще, който съчетава ирония, носталгия и сатира, превключвайки между различни нива на разказа.

Роман със сто романа в себе си, роман на континент с десетки държави, стотици градове и хора. Това е роман като никой друг.

Издаден през 2020 г. „Времеубежище“ е съвременна българска фантастика от най-добро качество. Вече има договори за превод на 12 езика, включително немски, испански, италиански и полски. До края на 2021 г. ще бъде публикуван в САЩ от издателство „Нортън“ и във Франция от издателство „Галимар“.

За тези, които искат да открият други български литературни скъпоценни камъни, открийте повече чрез Eureka, онлайн каталога на библиотеките на Съвета.

Bulgarian literature in Eureka

 

За кампанията „Читатели на Европа“ – пътувайте из Европа чрез литературата

През дългите зимни месеци, в най-дълбоките дълбини на пандемията, мисълта за пътуване отново беше пътеводна светлина за много плаващи към несигурни брегове.

Въпреки че хората бяха затворени в домовете си, мнозина направиха епични пътувания в неизследвани земи с помощта на стар приятел - книгите. За мнозина книгите бяха безценна мярка за справяне с психосоциалното напрежение на затварянето вкъщи. Четенето помогна на хората в Европа и по света да се справят с изолацията и да се справят с несигурността за бъдещето.

През лятото на 2021 г. се усещаме по-обнадеждени от миналата година. Нарастващият брой на ваксинирани и цифровият ваксинационен сертификат на ЕС ще улеснят безопасното свободно движение на граждани в ЕС.

Но ситуациите се променят бързо по време на пандемии. Някои хора ще предпочетат да избегнат пътуванията в други държави и да си останат вкъщи. Независимо дали пътувате у дома или в чужбина, библиотеката на Съвета е намерила „изгоден“ начин за всички да посетят Европа.

Това лято библиотеката на Съвета ще ви отведе навсякъде из континента, като се разхожда не само из държавите в ЕС, но и през времето.

С второто издание на кампанията „Читатели на Европа“ организаторите отново отправят покана към постоянните представителства на ДЧ в ЕС да направят предложения за книги за четене през лятото. Темата на тазгодишната кампания е „Пътувайте из Европа чрез литературата“.

Литературните спирки в това турне ще осветят някои от скритите прелести на Европа, посещавайки места, които са едновременно зловещо познати и напълно нови. Избраните творби обхващат широк кръг от жанрове, от съвременни до класически. Историите са завладяващи и проникновени, истории със странна красота, носталгия, мистерия и любов, истории, които показват огромното богатство на европейската литература.

* * *

Предложението за включване на романа „Времеубежище“ на Георги Господинов в кампанията „Читатели на Европа“ е направено от Държавния културен институт.