НОВИНИ

Държавният културен институт кани студентите на Националната художествена академия да участват в конкурса „Костюм на символа на Брюксел: Манекен Пис“

06/07/21

Традицията да се облича миниатюрната бронзова статуя на голо момченце Menneken Pis датира поне от XVII век. В миналото властите в Брюксел или генералните губернатори дарявали костюми за определени тържества. Тогава колекцията се е състояла само от няколко тоалета. Между 1919 и 1940 г. статуята получава по един нов тоалет всяка година. След Втората световна война гардеробът на „момченцето“ нараства средно с пет до петнадесет облекла годишно. Към 80те години броят на костюмите нарасна до двадесет и пет. Днес се добавят около 20 до 30 нови тоалети годишно. Тези облекла са неразделна част от наследството на град Брюксел. Всеки артикул е инвентаризиран и запазен като произведение на изкуството . Костюмът се съхранява в градския музей ‘ Musée de la Ville Maison du Roi ’. В края на 2019 г. той наброява 1039 костюма Manneken Pis позволява на асоциации, корпорации, клубове и държави с положителен, мирен и демократичен имидж да популяризират своето наследство и история. Той дава образа си на всички, които зачитат правата на човека и свободата на изразяване.

Конкурсът за костюм на Манекен Пис се инициира от Държавен културен институт към министъра на външните работи и е насочен към студентите на Национална художествена академия в София.