НОВИНИ

Българско участие в международния филмов фестивал в гр. Исмаилия, Египет

23/06/21

На 20 юни в гр. Исмаилия, в рамките на 22-то издание на Международния филмов фестивал за документално и късометражно кино (16 – 22 юни) е представен българският анимационен филм „Мармалад“. Участие в представянето взе сценаристът на филма Радостина Нейкова, доцент по кинознание и киноизкуство в Института за изследване на изкуствата на БАН. Творбата е създадена чрез оригиналната и рядко срещана анимационна техника на ръчно бродираната анимация и е насочена към детската публика.
След представянето на филмите от програмата в категорията за анимация се състоя среща-разговор с доц. Нейкова. Участниците във фестивала и публиката  проявиха особено силен интерес към  българския филм и технологията за неговото създаване чрез изработването на над 3500 ръчно бродирани парчета, необходими за петминутния анимационен филм, което е отнело повече от една година, за да създаде „Мармалад“.
Събитието бе отразено от няколко египетски медии. На представянето на филма и в проведената среща с автора участие взе и г-н Деян Катрачев, посланик на Република България в Египет.