НОВИНИ

ДЪРЖАВНИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ СТАНА ЧЛЕН НА EUNIC

15/06/21

     На 10 юни 2021 г. Държавният културен институт към министъра на външните работи беше приет за пълноправен член на европейската мрежа на културните институти EUNIC (European Union National Institutes for Culture) и по този начин застана до Министерство на културата като представител в мрежата от българска страна. Членството беше единодушно одобрено от членовете на EUNIC в рамките на Общото събрание на Мрежата, което се проведе в Толедо, Испания в хибриден формат.
     Съгласно установените процедури, кандидатурата на Института беше предложена по официален път пред ръководството на EUNIC от Министерството на културата на РБ – пълноправен член и представител на България в европейската структура. По време на онлайн заседанието представители на Министерството на културата обявиха предложението за членство в Мрежата, след което ръководството и екипа на ДКИ направиха подробна презентация. Членовете на EUNIC имаха възможността да се запознаят с дейността, структурата и приоритетите на ДКИ, както и с основните аргументи за разширяване на участието от българска страна в Мрежата.
     Членството на ДКИ в EUNIC ще разшири възможностите за по-добрата координация на участието на българските дипломатически и консулски мисии в общите проекти с партньори от Европейския съюз и от трети страни. Това ще означава и увеличени възможности за включването на българския културен сектор в международния културен обмен. За Института това е нова, важна стъпка за неговата дейност в областта на културната дипломация.
     В рамките на Генералната асамблея беше приета и другата предложена кандидатура за членство – тази на полския Институт „Адам Мицкевич“, държавна структура в рамките на полското Министерство на културата. Така България и Полша имат по двама пълноправни представители в Асоциацията в лицето на своите министерства на културата и на структурите към министерствата на външните работи.
 
За EUNIC:
     Основана през 2006 г., EUNIC – асоциацията на националните европейски културни институти е мрежа от организации, развиващи международни културни отношения. Заедно със своите партньори EUNIC създава европейско културно сътрудничество в повече от 100 страни по света с мрежа от 132 клъстера, в които активно участие взимат Българските културни институти в чужбина, опирайки се на широкия опит на своите членове от всички държави-членки на ЕС и асоциирани страни (https://www.eunicglobal.eu/about).
     EUNIC промотира важната роля на културата в международните отношения и е стратегически партньор на ЕС, участващ активно в по-нататъшното изпълнение на европейската културна политика. EUNIC е в постоянно засилващо се партньорско взаимодействие с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), както и с Делегациите на ЕС в страни извън Съюза. EUNIC е платформа за споделяне на знания и за изграждане на капацитет между своите членове и партньори.