НОВИНИ

Изложбата "Традиции" в Белград

11/02/10
На 9 февруари в Етнографския музей в Белград беше представена пътуващата фотоизложба "Традиции" на Държавния културен институт с автор Александър Михайлов.
Изложбата беше открита от българския посланик в Белград Георги Димитров, министъра на културата на Сърбия Небойша Брадич и директорката на Етнографския музей Вилма Нишканович.  
Посланик Димитров обърна внимание на сходството между много от обичаите, показани в изложбата, от едната и другата страна на българо-сръбската граница. Той отбеляза също, че през последните години контактите между двете страни са широко разгърнати на всички нива, без да се налага да се окуражават от държавните структури и институции.
Министър Брадич сподели задоволството си от факта, че се реализира размяна на културни продукти между двете съседни държави и припомни, че в края на миналата година в България са проведени Дни на сръбската култура.      
Домакинът на експозицията госпожа Нишканович подчерта, че сътрудничеството между работещите в областта на етнографията в Сърбия и България не е отскоро и добави, че тя самата има отличен опит в професионалния обмен с българските си колеги.  
Откриването на изложбата беше съпроводено от прожекция на филма на Златина Русева „Срещу течението” или „Музикални диалози по Дунава”, който проследява първия Дунавски музикален фестивал, провел се през пролетта на 2007 година на кораб, плаващ срещу течението на реката.